INSPIRED CENTERPIECE

Pecan and Steel Art Display & Cabinet with Limestone Bench

Before

Our creative client wanted to connect her living room to the rest of the house by replacing the solid fireplace and chimney with a functional, yet open solution. The fireplace obstructed her sightlines, blocked window light and was useless to a person who has no desire to ever start a real fire! This project provides more space for her art collection and opens the space visually while combining the structurally necessary beams with the shelving feature.
We envisioned a centerpiece location for her bronze statue of the couple hugging. This piece has special meaning for her, and the clean lines, open composition and luxe material of the sculpture provided aesthetic inspiration for the final design.

After

Our client purchased this house 5 years ago. She intends it to be her last home, so she has customized its layout, function and style to suit her tastes and lifestyle. It had been flipped before she bought it, and our modifications needed to integrate with the previous renovations and incorporate some classic midcentury modern styling.

Method

Initial exploratory demolition revealed that the living room and dining room Glulam were load-bearing, supported by the fireplace surround and not connected to each other. (There was an 8” gap between the ends.) Thankfully, they were in line with each other. We were able to engineer a cross beam LVL to be supported by two new columns. The result opens the area under the cross beams for added functional space and increased light
transmission.

Structure

She liked the color of the existing beams but they were too tall and narrow. They looked out of proportion at 18” tall but only 3.5” wide. The drywall continued to the peak, leaving a deep shadow and harboring unsightly cobwebs.
We proposed to rework the beam proportions by
lowering the ceiling, adding drywall horizontally to hide the upper face of the beams, and widening them by wrapping in wood. Our client selected pecan for the wrap because it could be locally sourced, could be stained dark the way she liked, and had lots of movement in the grain. She wanted to “Zhuzh it up!”

The pecan wrap and drywall improved the proportions, now 12” tall and 6” wide. The steel cross bracket in the center holds the three beams in plane with each other, while additional steel brackets create a harmonious yet secure effect.

Surface

The flooring installed by the flipper was consistent through the home, so the footprint of our design needed to fit so as to avoid the expense and disruption of redoing floors. Our design fits the footprint of the fireplace and the tile hearth, but our surface upgrades elevate the look of the area without causing extra hassle, inconvenience or cost to the client.
Texas limestone floating bench including fossils. ►

Storage

Early design was to be dead space inside but we changed to add cupboards with push-to-open cabinet doors giving her place to rotate art pieces to/from view in the pecan shelving. She wanted the doors to be flush, no handles.

Other invisible upgrades:
- a hidden, load-bearing steel

bracket hidden under the lime-stone bench

- electrical added under the bench
to plug in her reading light.

Style

She didn't like the dated chandelier over the dining room table, so we replaced it with the vibrant 
deco-style transparent version. We also enhanced the art display with a single puck light in the upper steel bracket to highlight the bronze statue, controlled by a black dimmer switch with an LED driver hidden inside the cabinet.
Bonus: The TV and Door sides of the living room are switched separately so she can dim the lights above the tv while leaving the lights behind her at a higher intensity.

Light

A few years ago we brightened the area by removing the plantation shutters and installing white motorized blinds. In this project we continued the theme of bringing by adding 24 color adjust LED can lights on three dimmer switches. The effect is a space that invites lingering in natural light during the day, or relaxing on the sofa with a book in the evening. Whatever the activity, the lighting can be customized and is always enough.

Finish

The client’s beloved bronze sculpture, previous relegated to the floor, crowns this fully connected space. The Pecan and Steel Art Display connects, rather than divides, the living room from the dining room. Its limestone bench, sources from a nearby Texas quarry, reveals an ancient fossile footprint, yet the functional upgrades and aesthetic improvements of this project are all modern. Our client is a step closer to her vision of a forever home filled with art, light and ammenities.